Как се играе на бесенка

Как се играе на бесенка

При играта „Бесенка“ (или „Бесеница“) единият от играчите „беси“ като си намисля дума, фраза или цяло изречение, а след това останалите играчи се опитват да я разгадаят като налучкват буквите.

Дължината на всяка дума е обозначена с една чертичка за всяка буква, а за улеснение на останалите играчи може да се изпишат първата и последната буква на думата, фразата или изречението, както и да им се подскаже за какво играят. Ако играч отгатне дадена буква, „палачът“ е длъжен да я изпише на всяко място, където я има. Ако обаче буквата я няма, той изрисува един елемент от тялото на играча, който бива бесен.

Играта се играе докато играчите не отгатнат думата, фразата или изречението или докато „палачът“ не ги обеси, т.е. не изрисува всички необходими елементи, за да се получи човече, което виси на бесило. В първия случай печели играчът, а във втория „палачът“.

Играта може да се играе както от двама души – палач и играч, така и от повече – един палач и няколко играча, като те споделят тялото на бесения играч, т.е. разполагат със същия брой опити, с който разполага и само един играч.

Играта има различни варианти, в зависимост от дадените на играча опити да отгатне буквите, т.е. бесеното човече се рисува по различни начини. В един от вариантите, най-често игран в училищата, бесилото и човечето са заменени от дърво с плодове. Обикновено на дървото се рисуват десет ябълки. При неуспешно предположение, една от ябълките „пада“ като се изтрива с гъбата и когато „паднат“ всички ябълки, играчите губят. Ако познаят думата, фразата или изречението преди това – печелят.

Класическият вариант на играта – с бесило и човече, което виси на него също има различни разновидности, заради това как се рисува самата картинка. За по-трудна игра, бесилото вече е нарисувано (обикновено от три черти) и така играчът има с три опита по-малко от обикновено. За по-лесно, освен човечето, се рисува и бесилото, което пък дава на играча допълнителни три опита. Обикновено самото човече се състои от два кръга – глава и тяло, и четири чертички  – две ръце и два крака, или реално дава още шест опита. Разбира се, всеки играе играта както му харесва и трудността в повечето случаи се определя според възрастта и опита на играчите.

Основната стратегия за победа на „палача“ от страна на играча или играчите би трябвало да започва от изреждане на някои от най-използваните букви в азбуката. Обикновено това са гласни букви като „а“, „е“, „и“, „о“, „у“ и съгласни като „т“, „н“, „с“, „х“, „р“, „д“, и „л“. Разбира се, това в никакъв случай не значи, че трябва да се кажат само тези букви и само в тази поредност. Играчът сам преценява кога коя буква да използва, защото понякога „палачът“ може да го затрудни максимално като избере дума или фраза с букви, които не са толкова често срещани.

Според учени, провели проучване през 2010 година, някои от най-трудните думи в играта на „Бесенка“ (когато не се разкриват букви от думата за улеснение на играча) са на пръв поглед лесните джаз, мехурче, суматоха и др. подобни.