Как да играем пасианс

Как да играем пасианс

Като жанр в игрите с карти „Пасианс“ няма как да има собствени правила. Но за сметка на това има десетки, дори стотици разновидности на игри. Ние ще се спрем на може би най-популярната от жанра – „Клондайк Пасианс“ или накратко просто „Клондайк“.

За играта са нужни един играч и стандартно тесте от 52 карти. Целта на играча е да подреди всички карти в четири различни колони, като започне от Поп към Дама и така до Двойка и Асо за финал, а цветовете на картите се редуват – червен, черен, червен, черен или обратно.

Подготовката за играта изисква доброто разбъркване на тестето. Играчът раздава първите 28 карти от тестето като ги подрежда в седем колони – от ляво на дясно. Първата колона се състои от една карта, втората от две карти, третата от три и така до седмата, която е от седем. Най-долната карта от всяка колона се обръща с лице към играча, т.е. трябва да има седем обърнати карти преди старта на играта. Останалите нераздадени карти се отделят настрани.

Сега вече играчът започва да търси подходящи двойки от един цвят. Така например ако има отворена двойка купа и тройка спатия в различните колони, той може да премести двойката в колоната под тройката и да ги подреди. Ако след преместването на двойката в колоната й остане без карта, играчът има право да обърне най-долната карта, за да я включи в играта.

Ако в даден момент от играта играчът премествайки картите опразни дадена колона, т.е. в нея не останат карти, той има право да премести Поп от друга колона в празната и така да започне подредбата под него с цел подредба на картите. Под избрания Поп е позволено вече да има подредени карти.

Когато в даден момент играчът няма ход с наличните карти, той може да изтегли една карта от тестето с нераздадените карти. Ако има ход с картата, той я поставя където трябва, а ако няма я отделя в друго тесте обърната нагоре, за да я вижда и да може да играе винаги с нея. За да стане играта по-трудна, през нераздаденото тесте може да се мине само веднъж. След това картите отиват в новообразуваното тесте, от което обаче може да се ползва само най-горната карта.

Разбира се, ако сте начинаещи, за да се улесните, можете да „отключите“ тестето и да минавате през картите, така рано или късно ще подредите всички карти – това е вариант поне докато се научите. Също така можете да измените правилата както ви харесва, поне докато играете вкъщи с карти на масата.

Край на играта настъпва когато играчът подреди и четирите колони с карти или ако остане без ход, което също е възможно, ако тестето не е „отключено“.