Халма - как се печели онлайн

Халма - как се печели онлайн

Играта Халма е набрала голяма популярност сред появяването си от 1880 година насам. Нейните правила не са никак трудни за научаване. Играта се извършва върху квадратна дъска, която е или с размери 16х16, или с 10х10, или с 8х8. Участват двама играчи, като единият играе с бели, а другият - с черни пулове. Първоначално ги поставят в противоположни позиция. Тези начални позиции биват наричани “дворове”.

Печалбата при игра на Халма е на страната на този играч, който успее пръв да премести пуловете, с които играе, в двора (полето) на своя съперник.

При всеки ход играчите могат да направят преместване на един пул. Разрешено е да се мести във всяка посока, но позволеното разстояние е само едно поле, стига то да не е заето от друг пул. Разрешено е (но не е задължително) и прескачане с пуловете във всяка посока, като няма ограничение за това дали прескочените пулове ще са на самия играч, или на противника. Но за това също има определени условия – полето зад прескачания пул трябва да е свободно. Прескачане може да се извърши и многократно, стига разположението на пуловете на дъската да позволява това. След като са били прескочени, пуловете все пак остават на игралното поле.

Освен чрез преместване на всички пулове в противниковия двор, друг метод за печелене на играта е, ако противникът е извършил над 30 (или 50 – в зависимост от размера на дъската) хода, но все още има пулове в своя двор. Плюс това, ако единият играч направи 30 (или 50) хода, а след това върне някой от пуловете си в своя двор, той губи играта. Това правило е въведено с цел да не може един играч да блокира своето поле (двор), което няма да позволи на противника му да премести своите пулове в него (а това е условието за печелене на играта).